Torta Makarana specijalitet je grada Makarske koji se priprema u svečanim prigodama, a dio je i gastronomske ponude gradskih restorana i slastičarnica, a baštini kraljevsko imenovanje.
Zanimljivosti
Antičke i srednjovjekovne torte također su imale okrugli oblik. Takve su se torte pekle u kalupima koje su Rimljani nazivali forma.
Bit torte Makarane je u bademu, bajamu (prunus amygdalus). Kako je na Makarskom primorju bio dostupan svima, pa i djeci, upotrebljavao se i u različitim dječjim igrama: korač, oli šuša oli vuk, pogađanje broja bajama, na toletu i gradac. Detalji o igrama opisani su u knjizi Stare igre u Makarskoj i primorju autorice Ane Kunac.
Torta Makarana gastronomski je ponos grada Makarske. Vješte ga kuharice pripremaju za blagdane, najviše Božić, Svi Svete i Uskrs, za različita obiteljska slavlja, a može se probati i u gradskim ugostiteljskim i hotelskim objektima. Prema predaji, poslužena je 1838. godine saksonskom kralju Friedrichu Augustu koji ju je, oduševljen okusom, krstio imenom Makarana.
Priprema se prema receptima naslijeđenima unutar obiteljskog ili prijateljskog kruga. Okruglog je oblika prema loštjeri, posudi u kojoj se peče, a gornja površina mrežasto je isprepletena trakicama od tijesta. Tijesto se u trakice izrezuje pomoći rondula, metalnog okruglog rezača koji oblikuje nazubljene rubove. Ne reže se na trokute kao ostale torte već u formi romba, a svaki je romb ukrašen bajamom (bademom). Torta danima zadržava svježinu i okus, a umjerena količina šećera razlikuje je od srodnih slastica.
Osnovni recept je nepromijenjen, a mijenjali su se načini nabave sastojaka i pripreme torte. Krušne peći zamijenjene su električnima, dok su rijetka domaćinstva koja pripremaju vlastiti ružolin (liker od starinske vrste ruže) kojeg je zamijenio tvornički proizveden maraskin. Brašno se više ne nabavlja kod mlinara, a bajami (bademi) se većinom kupuju dok su se ranije brali na biokovskim padinama. Sastojci za tortu Makaranu su: brašno, maslac, cukar (šećer), jaja, sol, kora od limuna i naranče, vanilin šećer, rum i ružolin, bajami.
Grad Makarska diči se tortom Makaranom i organizira Dan torte Makarane kada se održava natjecanje u pripremi torte.